Vrachtwagenchauffeurs van wie de lading is gestolen, hoeven voortaan niet meer naar het politiebureau. Vanaf vandaag kunnen ze telefonisch aangifte doen.

Het aantal ladingdiefstallen is het laatste anderhalf jaar fors gestegen. In 2016 werd in Nederland 420 keer gestolen uit vrachtwagens, een toename van 36% ten opzichte van het jaar ervoor. In de eerste paar maanden van dit jaar registreerde de politie al 165 ladingdiefstallen.

De dieven slaan vooral toe op parkeerplaatsen in het zuiden van Nederland. Beruchte plekken zijn Venlo, Asten en Hazeldonk. De politie schat de schade op zo’n 350 miljoen euro per jaar.

Toch doen niet alle transporteurs aangifte. Sommige ondernemers hebben er weinig vertrouwen in dat de politie achter de dieven aan gaat. Bovendien kost het chauffeurs tijd om naar een bureau te gaan en aangifte te doen. Vooral als het alleen maar bij een diefstalpoging is gebleven, laten ondernemers een aangifte zitten.

“Het kost je een dag”, zegt vrachtwagenchauffeur Leo Keijzer. “Dan sta je bij dat politiebureau, heb je er vierenhalf uur op zitten en zegt de tachograaf dat je niet meer verder mag rijden. Het kost uren.”

De politie hoopt dat de aangiftebereidheid toeneemt, nu chauffeurs of transporteurs 088-0087444 kunnen bellen . “Om dieven op te kunnen sporen, is het belangrijk dat wij horen waar en wanneer ze actief zijn”, zegt Gert Wibbelink van de Landelijke Eenheid van de politie. “Chauffeurs kunnen nu zonder tijdverlies aangifte doen, zodat wij een beter beeld krijgen.”

Wie zijn de ladingdieven?

Soms gaat het om bekenden van de politie, die in hun directe omgeving uit roven gaan. Er zijn ook bendes die door Europa trekken en zo nu en dan op Nederlandse parkeerplaatsen opduiken.

Wat stelen ze?

Elektronica, drank en merkkleding is populair, maar ook hout of toiletpapier wordt gestolen. Vaak na tips van ‘binnenuit’. Dieven weten dan precies welke vrachtwagens kostbare lading vervoeren. Maar soms proberen ze het gewoon en snijden ze de zeilen van opleggers stuk om te kijken wat er wordt vervoerd.

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is blij met de mogelijkheid tot telefonische aangifte, vooral omdat de politie daar specialisten voor inzet.

“Om een goede aangifte te kunnen opnemen, moet je verstand hebben van de transportsector”, zegt TLN-voorzitter Arthur van Dijk. “Er zijn veel verschillende vrachtwagens en om goede informatie te krijgen moeten agenten soms flink doorvragen. In het verleden werden chauffeurs niet altijd begrepen.”

Hoe gaan ladingdieven te werk?

Van het opensnijden of -breken van een trailer tot het drogeren van chauffeurs in cabines: het gebeurt allemaal. Soms wordt de complete oplegger gestolen; dit jaar al 12 keer.

Toppunt van acrobatiek is het rijdend inbreken. Een auto gaat dan langzaam voor een vrachtwagen rijden, terwijl een tweede auto vlak achter de vrachtwagen blijft plakken. Vanaf de motorkap breken de dieven de trailer open en worden goederen uit de rijdende vrachtwagen gegooid. Volgens TLN is deze levensgevaarlijke stunt vorig jaar een paar keer gemeld in Nederland.

Aangifte doen van ladingdiefstal via het speciale loket kan nu alleen nog in het Nederlands, maar binnenkort ook in het Engels en in het Duits omdat veel chauffeurs uit het buitenland komen.

bron:NOS

<a href="http://tc.tradetracker.net/?c=24314&m=1025158&a=265944&r=&u=" target="_blank" rel="nofollow"><img src="https://ti.tradetracker.net/?c=24314&m=1025158&a=265944&r=&t=html" width="250" height="250" border="0" alt="" /></a>
<a href="http://tc.tradetracker.net/?c=17181&m=689234&a=265944&r=&u=" target="_blank" rel="nofollow"><img src="https://ti.tradetracker.net/?c=17181&m=689234&a=265944&r=&t=html" width="300" height="250" border="0" alt="" /></a>
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Provincie pagina (ervaren chauffeurs) --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:block"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-5919309836085441"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="8660165216"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-format="auto"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Mobiel (ervaren chauffeurs) --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:300px;height:250px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-5919309836085441"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="8520564415"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>